Na een jaar terug naar X-gebouw Windesheim

Na een jaar terug naar X-gebouw Windesheim

6 November 2018
Gebouw X van hogeschool Windesheim is weer veilig. Na een jaar verbouwen is het instortingsgevaar geweken. De medewerkers verhuizen vandaag en morgen terug. ,,Het leek vanochtend wel een spookstad.”

Door Leonie van der Veen (De Stentor Zwolle) www.destentor.nl/zwolle

Het schoolpand ziet er precies hetzelfde uit als een jaar geleden. Alsof er niks gebeurd is. Maar een stukje plafond op de eerste verdieping, amper groter dan een vierkante meter, verraadt het grote verschil. Het verder witte systeemplafond is hier bewust opengelaten. Wie omhoog kijkt, ziet een aantal witte, vierkante platen. ,,Deze bolankers verstevigen de vloeren van alle zeven bouwlagen. Ongeveer 8.000 ankers waren nodig om het pand weer solide te maken. Met dit inkijkje blijft een stukje geschiedenis van het gebouw zichtbaar”, legt Lex Kloosterman, woordvoerder bij Windesheim, uit. 

Stapels verhuisdozen
Na een ingestorte parkeergarage in Eindhoven, moesten soortgelijke constructies in Nederland opnieuw beoordeeld worden op hun veiligheid. Hierdoor moest gebouw X een jaar geleden sluiten. Alle studenten en medewerkers van het domein Business, Media en Recht werden verplaatst naar de naastgelegen gebouwen D en F. Vandaag is de verhuizing vanuit gebouw D, morgen vanuit gebouw F. ,,Alles moet weer terug. Van kastjes en ladeblokken tot desktops en tv-schermen", vertelt Kloosterman. Maandag wordt het verbouwde complex weer in gebruik genomen.

Op stapels verhuisdozen na, is het verlaten in gebouw X. Medewerkers kregen het advies tijdens de verhuizing thuis te werken. ,,Het leek vanochtend wel een spookstad”, laat Gerriët van Zuthem, docente bedrijfseconomie bij de opleiding accoutancy, weten. Haar bureau ligt bezaaid met papieren. De omringende tafels zijn nog leeg. Ze besloot vandaag alvast haar werkplek op te zoeken. ,,Het is nu lekker rustig. Langzamerhand begint het weer als thuis te voelen. Ik verwacht elk moment alle spullen. Hopelijk staan we maandag gewoon les te geven in een van de lokalen.” 

Nieuwe contacten
Vooral het tijdelijke verblijf in gebouw D kende veel minpunten. Volgens de woordvoerder moesten meer docenten op dezelfde kamer. ,,Dat was onrustiger. En studenten hadden minder studieplekken en de roosters werden opgerekt”, somt Kloosterman op. Toch bracht gebouw D ook iets positiefs. Voor Van Zuthem zijn de nieuwe contacten een voordeel. ,,We waren in gebouw X een soort eiland op het campus, we hoefden eigenlijk het pand niet uit”, zegt de economiedocente. ,,We hebben andere mensen leren kennen, waar we normaal gesproken niet mee te maken hebben.”

De overgang was voor Pieter van Essen, opleidingsmanager international business even slikken. ,,Qua faciliteiten is gebouw X absoluut beter.” Het contrast tussen de twee gebouwen is namelijk groot. Gebouw X oogt door het vele glas modern en transparant. Gebouw D kenmerkt zich daarentegen door bakstenen, smalle gangen en een muffe lucht. Maar de kennismaking met andere gezichten ziet Van Essen ook als winst. ,,Opeens zaten we met drie opleidingen bij elkaar. Dat was heel levendig. Ik heb collega’s leren kennen, die ik anders nooit ontmoet had. ‘s Avonds hebben we hier weleens een diner gehad, om de interactie in stand te houden. Dat gaan we volhouden, ook al verspreiden we ons nu weer in gebouw X.”

www.destentor.nl/zwolle